Hívj minket (H-P: 9-15h): +36 20 365-5494

Könyvelő program és ÁNYK kapcsolat működése

A könyvelő program, illetve az ÁNYK kapcsolathoz szükséges egy kliens program telepítése. A kliens programot arra a gépre kell elhelyezni, amelyen a könyvelő program telepítve van, illetve ahonnan elérhető az ÁNYK program küldendő valamint elküldött nyomtatványok mappája.

A kliens program az Ön gépén egy MySQL adatbázist épít fel. A szükséges adatokat feltölti a VIKI szerverére. A VIKI szervere nem kerül közvetlen kapcsolatba az Ön rendszerével, távolról nem tudja elérni.

Könyvelő program adatok feldolgozása:

A kliens program a helyi MySQL adatbázisba a könyvelő programból összegyűjti a szükséges adatokat. Összesíti az adatokat. Amennyiben volt változás a korábbi állapothoz képest, akkor feltölti a VIKI szerverére. A könyvelési adatokból csak a kimutatáshoz nélkülözhetetlen adatok kerülnek feltöltésre. A tényleges könyvelési tételsorok, vevő-szállító adatok nem kerülnek át a VIKI rendszerébe.

ÁNYK adatok feldolgozása:

A kliens program kiolvassa a küldendő, illetve az elküldött mappákban található már titkosított nyomtatványok fejléc adatait. Az alábbi adatokat olvassa ki a rendszer:

  • nyomtatvány száma,
  • nyomtatvány fájlneve,
  • adószám,
  • időszak.

Ezekből az adatokból adatbázist készít az Ön rendszerébe. Amennyiben a korábbi állapothoz képest változás volt, a változást feltölti a VIKI szerverére.

Amennyiben Ön beállítja a rendszerbe annak az e-mail fióknak az elérhetőségét, ahova az Ügyfélkapus visszaigazoló e-mailek érkeznek, akkor az adóanalitika fülről ellenőrzést tud futtatni az Ügyfélkaputól érkezett e-mail üzeneteken. A rendszer kiolvassa azoknak az üzeneteknek a tartalmát, amit az ertesites@kozpontirendszer.gov.hu címről küldtek. Kiolvassa az üzenetekből a nyomtatvány azonosításához szükséges adatokat, valamint a visszaigazolás státuszát (Feladási igazolás, Átvételi értesítő, Elfogadó nyugta stb.).

V-adó rendszer ábra

Az ügyfelek / könyvelők az interneten titkosított kapcsolaton keresztül férnek hozzá az adatokhoz.