Hívj minket (H-P: 9-15h): +36 20 365-5494

Adótípusok kezelése

A bal oldali listában jelennek meg a felvitt adótípusok. Adótípus lehet például egy havi áfa, vagy egy IPA. Itt kerül meghatározásra, hogy az adott adó melyik gyűjtőhöz tartozik illetve, hogy melyik hónapban kell fizetni.

VIKI_adotipusokkezelese.jpg

Meglévő adótípus szerkesztéséhez kattintson a bal oldali listában a ceruza jelre. Ekkor az adatok betöltődnek a jobb oldali formba. A mentéshez kattintson a Módosítás gombra.

Kitöltendő mezők:

  • Megnevezés (Pl.: Havi ÁFA)
  • Kedvezményezett (Átutaláskor kell megadni a kedvezményezett nevét)
  • Számlaszám (Ahova az ügyfélnek utalnia kell az adót)
  • Adógyűjtő (melyik gyűjtőben jelenjen meg az adó)
  • Küldés (Automatikus, Automatikus +1 hónap ,Manuális, Manuális +1 hónap, illetve Nem kiküldendő) A megnevezésben a +1hónap a felvitt adathoz képest a fizetési határidő 1 hónappal el van tolva (pl.: típus: ÁFA havi, hónap: január, küldési nap: 20, küldés típusa: Azonnali +1hónap. Ebben az esetben a januári ÁFA fizetési határideje február 20 lesz.). Automatikus adót a rendszer a fizetési határidő előtti 15. nappal elküldi az ügyfélnek, mennyi a fizetendő adója, illetve hova kell utalnia az összeget. A fizetést megelőző 18. napon a Könyvelőt figyelmezteti, hogy ne felejtse el feltölteni értékekkel az adót.
  • A rendszerben lehetőség van beállítani, hogy az egyes automata adók 15 vagy 8 nappal a fizetési határidő előtt kerüljenek kiküldésre az ügyfelek részére. Adótípus beállításnál a név után zárójelben jelenik meg a fizetési határidő.
  • Rendszeresség (meghatározza, hogy melyik hónapban van az adó fizetési határideje)
  • 1-12 hó: Az első mezőbe kell megadni, hogy az adott hónap melyik napján van a fizetési határidő. (Pl.: 20 azt jelenti, hogy az adott hónap 20. napján van a fizetési határidő. Tehát 2.-án fog a könyvelő figyelmeztetést kapni a kiküldendő adóról. 5.-én az ügyfél kap értesítést a rendszertől.) Ezt követi a közlemény mező. Itt kell beállítani, hogy mi legyen az átutalási közlemény.
  • Kézi kiküldés (Akkor lehet választani, ha az adó automatikus kiküldésű, de valamelyik tételét kézzel szeretnénk kiküldeni. Tipikus példa a TAO, ahol az előlegeket a rendszer ki tudja küldeni automatikusan a megadott napon előre feltöltött értékekkel. Az éves fizetendő adót pedig a könyvelő küldi ki, amikor kitöltötte az értékét.) Fontos, hogy a kézi kiküldésű adó fizetési határideje az adott hónap választott napja, abban az esetben is, ha az adótípus Automatikus +1hónap, vagy Azonnali +1hónap típusú.

A rendszeresség központilag szabályozott sablon. Amennyiben olyan rendszerességre lenne szüksége, ami még nincs benne a rendszerben, keresse ügyfélszolgálatunkat.

A modul használatához szükséges jogosultság: Adótípusok