Hívj minket (H-P: 9-15h): +36 20 365-5494

Online pénztárgép adatlekérés beállítása

Az onlineszámla rendszerben (onlineszamla.nav.gov.hu) a Technikai felhasználó felvitelénél vagy meglévő felhasználó módosításánál jelöljük be az OPG napló lekérdezése jogosultságot. Ez szükséges a pénztárgép adatok lekérdezéséhez.

VIKI onlineszámla OPG jog

Az ügyféltörzsben válaszuk ki az ügyfelet. Kattintsunk a sorvégi ceruza jelre. Ekkor a jobb oldalra betöltődnek az ügyfél adatai. Az adatlap alján találjuk az online pénztárgép technikai felhasználó beállítására szolgáló mezőket.

 VIKI ügyfél OPG beállítás

Töltsük ki a felhasználónevet, aláírókulcsot, cserekulcsot. Majd kattintsunk az adatok mentése gombra. Adjuk meg a technikai felhasználó jelszavát, és kattintsunk a jelszó mentése gombra. 
Ezt követően ellenőrizzük le, hogy elérhető-e adat a NAV-nál. Ehhez kattintsunk a Pénztárgépek ellenőrzése gombra. A felugró ablakban megjelennek az ügyfél pénztárgépei.

VIKI pénztárgép ellenőrzés

A listában megjelenik minden olyan gép amihez van elérhető adat. Azok a pénztárgépek nem szerepelnek benne, amik szünetelnek, vagy az elmúlt 14 napban nem voltak használatban.
A listában két státusz jelenhet meg. 

  1. VIKI-ben szereplő pénztárgép. Ez már korábban VIKI-ben beállított pénztárgép.
  2. Új pénztárgép felvéve. Ezzel egyidejűleg a pénztárgép felvitelre is került VIKI-be.

Már használható is.
 
A pénztárgép lista kibővült egy új mezővel (NAV letöltés). Ebben az oszlopban mindig megjelenik az utolsó lekérdezés időpontja, amikor az adatok között volt nyugta. A sima kommunikációs naplók változását nem mutatja a rendszer. Az nem releváns információ. Így mindig láthatjuk melyik pénztárgép kapott friss adatokat.

VIKI pénztárgép lista

Minden esetben, amikor adatot kér le a rendszer és volt az adatokban nyugta információ egy naplóbejegyzést is készít az újonnan bekerült adatokról. Ez megtekinthető az adólogokban.

Amikor a rendszer felismer egy új pénztárgépet, vagy egy meglévő pénztárgépnél egy új fizetési módot, azt felveszi automatikusan (nem ad rá hiányzó gyűjtő hibát). Ne felejtsük el beállítani a gép könyvelési beállításait (Főkönyvi számok, munkaszám, szépkártyák stb.)

A pénztárgépek adatait a rendszer minden nap a hajnali órákban frissíti. Nem igényel semmiféle beavatkozást.

A pénztárgépek adat lekérését 2023.02.21.-én este indítjuk el. Fontos, hogy akinek van 2023 februárra adat rögzítve VIKI-ben az a felvitt adatoknál zárolja az időszakot, még az indulás elött. Ellenkező esetben az adatok duplikálódhatnak!!!

VIKI pénztárgép lista időszak zárás

A modul használatához szükséges jogosultság: Pénztárgép, ügyfél kezelés