Hívj minket (H-P: 9-15h): +36 20 365-5494

ANYK adóanalitika átvezetés

A programban lehetőség van beállítani, hogy a megjelölt vagy beküldött nyomtatványokból automatikusan átvegye az utalandó összegeket. Alapértelmezetten az adatátadás tiltásban van.

VIKI ANYK adatszinkronizálás 3

Ezt a beállítások menüpontban lehet engedélyezni (ANYK adatátadás menüpontban).
Itt több beállítás közül is választhatunk:

  1. Nincs engedélyezve az automata érték átadás (Ebben az esetben nincsen automatikus szinkronizálás, csak manuálisan lehet átadni az adatokat).
  2. Csak az üres adókba ír adatot (Csak abban az esetben kerül be az adat az adóanalitikába, ha az adott időszakra még nem volt megadva utalandó összeg, amennyiben már van megadva utalandó adat, akkor az nem kerül felülírásra. Az ANYK adóanalitika átvezetés menüpontban engedélyezhető az átvezetés) Ezt a beállítást ajánljuk.
  3. Meglévő adatot felülír (Csak ÁFA esetén). Ebben az esetben, ha már volt megadva az analitikában utalandó összeg, akkor azt a rendszer nem írja felül, csak ÁFA adónem esetén. Minden más adónemnél, ha már van megadva utalandó összeg a felülírás tiltásra kerül. Az ANYK adóanalitika átvezetés menüpontban engedélyezhető az átvezetés.
  4. Meglévő adatot felülír (Minden adótípusnál). Ebben az esetben a rendszer minden utalandó összeget átvezet az adóanalitikába. Akkor is ha az már tartalmaz utalandó összeget.

A beállítás a következő megjelölt, vagy beküldött nyomtatványtól él.

A rendszer megpróbálja összepárosítani az ügyfelet az érintett adónemmel, illetve évet is nyit, ha még nem lenne megnyitva. Amennyiben nem tud párosítani abban az esetben azt jelzi. Pl.: adótípus nem található hibaüzenet esetén fel kell vinni az érintett adótípust. Ezt követően már átvezethető az összeg.

VIKI ANYK adatszinkronizálás 2

Az oldalon alapesetben csak azok az átadások jelennek meg ahol valamilyen ütközés van. Ezeket a rendszer pirossal jelzi. 
Ütközés esetei:

  • Az adóanalitikába más összeg van rögzítve, mint ami a bevallásban van.
  • Az adótípus nem található a rendszerben.
  • Az adótípus nem azonosítható be egyértelműen.

VIKI ANYK adatszinkronizálás 1

Az itt megjelenő adók egyesével vagy csoportosan is átvezethetők az analitikába. Az átvezetéshez kattintson a sor végén az átvezetés vagy a kihagyás gombra. Vagy jelölje ki azokat a tételeket, amiket át szeretne adni, majd kattintson a kijelölt tételek átadása vagy kihagyása gombra.

Amennyiben egy tételt nem szeretnénk átadni az analitikába, válasszuk a kihagyást. Ebben az esetben eltűnik a tétel a listából. Ezek a tételek később megtekinthetőek, vagy átvezethetőek az analitikába.
 

 

A modul használatához szükséges jogosultság: Adóanalitika